Ύσσωπος για το άσθμα και τα κρυολογήματα

Ιστορία

Ο Ύσσωπος (Hyssopus Officinalis) είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για την πλευρίτιδα και ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε για το άσθμα και τον καταρράκτη σε συνδυασμό με τον απήγανο. To όνομα του προέρχεται από το εβραϊκό Εsob και αναφέρεται συχνά στη Βίβλο.

Συστατικά - Ιδιότητες

Ο Υσσωπος περιέχει έως 2% πτητικό έλαιο(κυρίως πινοκαμφόνη) , φλαβονοειδή, ένα γλυκοζίδιο ( υσωπίνη), διοσμίνη, ολεονολικό οξύ και τανίνη έως 8%. Δρα ως αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό, εφιδρωτικό, ηρεμιστικό και άφυσο. Ο Ύσσωπος έχει ένα ενδιαφέρον φάσμα εφαρμογών οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονται στην αντισπασμωδική δράση της πικρής ουσίας που περιέχει (μαρουβίνη).
Το χρησιμοποιούμε για τον βήχα, τη βρογχίτιδα και τη χρόνια καταρροή. Οι εφιδρωτικές ιδιότητες που έχει το κάνουν ωφέλιμο για το κοινό κρυολόγημα. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως νευροτονωτικό σε καταστάσεις ανησυχίας, υστερίας και μικρής επιληψίας. Συνδυάζεται για τον βήχα και τη βρογχίτιδα με το Λευκό Μαρούβιο και το Τουσίλαγκο. Για το κοινό κρυολόγημα μπορούμε να το συνδυάσουμε με το Αγριμόνιο, τα άνθη Ζαμπούκου και τη Μέντα. Συνδυάζεται επίσης καλά με το Θυμάρι και τον Ευκάλυπτο.

Παρασκευή

Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλάκια του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Αν χρησιμοποιήσουμε το βάμμα τότε παίρνουμε 1-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα. Το βάμμα μπορούμε να το συνδυάσουμε με άλλα αποχρεμπτικά βότανα όπως η Γλυκόρριζα, η Ινούλα και ο Άνηθος. Για την βρογχίτιδα ή τα κρυολογήματα του στήθους μπορούμε να κάνουμε εντριβές διαλύοντας 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου Υσσώπου σε 20 ml αμυγδαλέλαιου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου