Το Γαρίφαλο και οι πολύτιμες ιδιότητές του

Όλοι θυμόμαστε την μαμά μας ή την γιαγιά μας να μας λέει να βάλουμε λίγο γαριφαλέλαιο στο πονεμένο δόντι μας…..

Τουλάχιστον ελπίζω να το θυμόμαστε. Σήμερα το γαρίφαλο το βγάζουμε από το ντουλάπι μας μόνο όταν θέλουμε να κάνουμε έναν ωραίο μπακλαβά, ή γενικά κάποιο γλυκό. Σπανίως το χρησιμοποιούμε κάπου αλλού. Ίσως κάποιες φορές να το καρφώνουμε σε πορτοκάλι για υπέροχη ….χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Ποιες άλλες ιδιότητες όμως έχει το γαρίφαλο;

Στην Ελλάδα είναι γνωστό ακόμα από την εποχή του Ιπποκράτη που το χρησιμοποιούσε για ένα ελιξίριό του. Είναι το μπουμπούκι του φυτού Eugenia caryophyllata ή αλλιώς της αειθαλούς γαριφαλιάς, ένα δέντρο που συγγενεύει με τον ευκάλυπτο και το βρίσκουμε κυρίως στην Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη και την Ζανζιβάρη. Είναι γνωστό ακόμα ως μοσχοκάρφι ή καρυόφυλλο. Μαζεύουν τα μπουμπούκια μόλις πάρουν ένα βαθύ ροζ χρώμα, λίγο πριν ανοίξουν, και τα αποξηραίνουν.

Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες κυρίως της ομάδας Β καθώς και φαινόλες. Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για το γαστρεντερολογικό σύστημα. Διεγείρει τις στομαχικές λειτουργίες και καθαρίζει τα βακτήρια από το στομάχι, το δέρμα, τα νεφρά, τα έντερα, τα πνευμόνια και τους βρόγχους.

Το γαρίφαλο και το γαριφαλέλαιο έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Ακόμα και αν δεν έχουμε το έλαιο αν ρίξουμε λίγη σκόνη πάνω σε ένα κόψιμο αποφεύγουμε τον κίνδυνο μόλυνσης. Χρησιμοποιείτε στην αρωματοποιία καθώς και για στοματικά διαλύματα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα το χρεισιμοποιούσαν χειρουργοί και μαιευτήρες για να αποστειρώνουν τα χέρια τους πριν την επέμβαση.

Είναι επίσης πλούσιο σε ευγενόλη, ένα αιθέριο έλαιο με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση, ανακουφίζει από τον πόνο αλλά και από τον τυμπανισμό, την δυσπεψία, και την ναυτία. Ανακουφίζει από τα τσιμπήματα εντόμων και αναστέλλει τον εμετό. Είναι χωνευτικό, αντικαρκινικό, σπασμολυτικό και…….. αφροδισιακό αφού τονώνει την ερωτική διάθεση. Επίσης διεγείρει την πνευματική λειτουργία και αυξάνει την μνήμη. Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων (πόδι του αθλητή) και χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ακμής, του έρπητα και στο κριθαράκι. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε τανίνες και φλαβονοειδή έχει ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.

Στην ανατολίτικη κουζίνα θα το βρούμε και στα φαγητά. Ταιριάζει στο χοιρινό, στο ζαμπόν, στις σάλτσες με ντομάτα, στο κυνήγι, επίσης αν το καρφώσουμε σε κρεμμύδια δίνει άρωμα σε ζωμούς. Αρωματίζει υπέροχα το ρύζι και το τσάι.

Για αφέψημα χρησιμοποιούμε 1 κουταλάκι του τσαγιού γαρίφαλα σε 2 κούπες νερό. Αφού το βράσουμε, το στραγγίζουμε και πίνουμε 3 φορές την ημέρα το 1/8 της κούπας. Τώρα για να πούμε και του στραβού το δίκιο πως μπορούμε να υπολογίσουμε κάθε φορά το 1/8 της κούπας. 3 κουταλιές της σούπας είναι πιο ασφαλής μέτρηση.

Τέλος, το γαρίφαλο ανήκει στα κυριότερα μπαχαρικά με αντιγηραντικές ιδιότητες μαζί με την κανέλα και τη ρίγανη.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου