Το βήχιο είναι ένα βότανο που δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές σε εμάς, παρόλο που ευδοκιμεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ανήκει στη οικογένεια των σύνθετων και απαντάται εκτός από τις χώρες της Ευρώπης και στις χώρες της βορειοανατολικής Ασίας. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα άνθη και τα φύλλα του για θεραπευτικούς λόγους. Συχνά χρησιμοποιείται και προληπτικά στον οργανισμό, απομακρύνοντας πολλές ασθένειες.
Τα άνθη του φυτού συλλέγονται σε διαφορετική περίοδο από τα φύλλα του. Το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο συλλέγονται τα άνθη και το Μάιο και τον Ιούνιο τα φύλλα.
Ποιες είναι οι θεραπευτικές του ιδιότητες;
Το βήχιο έχει σπουδαία αντιμικροβιακή δράση, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα πρώτης τάξεως αποχρεμπτικό. Το όνομά του μας προϊδεάζει για την αντιβηχική του ιδιότητα, ενώ χρησιμοποιείται και σαν μαλακτικό για τον πονόλαιμο.
Είναι πολύ αποτελεσματικό για τους ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες, όπως η λαρυγγίτιδα, η βρογχίτιδα, ο πονόλαιμος και το άσθμα, καθώς και από παθήσεις του αναπνευστικού, όπως η χρόνια μορφή εμφυσήματος.
Παράλληλα, το βήχιο βοηθά στην αντιμετώπιση της κυστίτιδας και της ουρολοίμωξης λόγω της διουρητικής του ιδιότητας. Το βήχιο ανακουφίζει από το τσούξιμο που μπορεί να νιώθει ένας ασθενής με κυστίτιδα, αφού η διουρητική του δράση είναι άμεση.
Εξίσου σημαντική είναι και η επουλωτική του δράση, καθώς βοηθά στην επούλωση πληγών, πυωδών ελκών και πόνων στις αρθρώσεις.
Το βήχιο χορηγείται και σε γυναίκες που πάσχουν από δυσμηνόρροια λόγω των σπασμολυτικών ιδιοτήτων των φλαβονικών ουσιών και των αιθέριων ελαίων που περιέχει.
Κατά την αρχαιότητα το βήχιο χρησιμοποιούνταν ευρέως ως αντιβηχικό και καταπραϋντικό για τους αρρώστους. Ο Ιπποκράτης αντιμετώπιζε τις παθήσεις των πνευμόνων με ένα μείγμα βηχίου, γάλακτος και μελιού. Με το ίδιο μείγμα καθάριζε τις πληγές και τα πυώδη έλκη. Ο λόγος που το έκανε αυτό είναι ότι τα φύλλα του βηχίου είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι γνωστός για την επουλωτική του δράση.
Ο Διοσκουρίδης, ο Πλίνιος και ο Λινναίος συμβούλευαν τους ασθενείς να εισπνέουν ή να καπνίζουν το φυτό αυτό για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα του βήχα.
Ακόμη και σήμερα σε χώρες της Ανατολής, όπως η Ιαπωνία οι ασθενείς που πάσχουν από φυματίωση καταναλώνουν βήχιο. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν καταφέρει ακόμη και να θεραπευθούν από αυτό.
Πώς παρασκευάζεται το αφέψημα με βάση το βήχιο;
Το βήχιο μπορεί να καταναλωθεί τόσο ωμό όσο και ως αφέψημα. Αρκούν 1 με 2 κουταλιές βηχίου σε ένα μεγάλο φλιτζάνι με ζεστό νερό, και αφού το αφήσουμε για ένα δεκάλεπτο σκεπασμένο είναι έτοιμο να το πιούμε!
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου