Η Αχιλλέα η χιλιόφυλη (Αchillea millefolium) ή αγριαψιθιά, ανήκει σε μία οικογένεια 85 ανθοφόρων φυτών (Asteraceae family). H Αχιλαια ευδοκιμεί σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο και όλα τα μέρη του φυτού είναι χρήσιμα.
Στους κλασικούς χρόνους ήταν γνωστό ως herba militaris. Για πολλά χρόνια το χρησιμοποιούσαν σαν δυναμωτικό και πικρό τονωτικό και όλα τα είδη των πικρών αλκοολούχων ποτών (bitters) παρασκευαζόταν από αυτό. Η Αχιλλαία θεωρείται από τους αρχαίους χρόνους ένα αποτελεσματικό επουλωτικό. Η ονομασία και η φήμη της έχουν προέλθει από αυτή την ιδιότητα - σύμφωνα με τη Μυθολογία το βότανο δόθηκε στον Αχιλλέα από τον Κένταυρο Χείρων . Ο θρύλος λέει πως η Αχιλλέα φυτρώνει από την σκουριά που έπεσε στο χώμα από το δόρυ του Αχιλλέα για να θεραπεύει πολλούς συντρόφους του στον Τρωικό πόλεμο. Ένας μύθος λέει ότι, όταν ο Αχιλλέας πληγώθηκε στη φτέρνα από το δηλητηριασμένο βέλος του Πάρη, η θεά Αφροδίτη κλαίγοντας τον συμβούλεψε να πάρει την Αχιλλέα που είναι το καλύτερο βότανο για πληγές. Από αυτόν τον μύθο η Αχιλλέα έχει πάρει το όνομά της καθώς και άλλες ονομασίες όπως το «Δάκρυ της Αφροδίτης», το «χαμόγελο της Αφροδίτης».
Αν και εμείς στα Sensities αποφεύγουμε να προτείνουμε το κάθε βοτανο για πολλαπλούς σκοπούς, η πραγματικότητα είναι πως στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια η Αχιλλαια χρησιμοποιείται σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις.
Η πρώτη περίπτωση αφορά την αντιμετώπιση της γρίπης, των κρυολογημάτων και του πυρετού. Η Αχιλλαια θεωρείται ισχυρά εφιδρωτική με αποτέλεσμα ένα ζεστό ρόφημα να προκαλεί θεραπευτικό ιδρώτα που αποτοξινώνει το σώμα.
Οι φυτικές χρωστικές και τα αλκαλοειδή (αχιλλίνη) που περιέχει η Αχιλλαία έχουν την ιδιότητα να "ρίχνουν" την πίεση και για το λόγο αυτό, το βοτανο προτείνεται σε περιπτώσεις υπερτασης. Οι κουμαρίνες και το σαλικυλικό οξύ (συστατικό της ασπιρίνης) που περιέχει η Αχιλλαια εμποδίζουν την δημιουργία θρόμβων στο αίμα και προάγουν την γενικότερη καλή κυκλοφορία μέσω της διεύρυνσης των περιφερειακών αρτηριών.
Η χρήση της Αχιλλαιας (εσωτερικά) θεωρείται ότι βοηθάει στην καταπολέμηση αιμορραγιών των αιμορροϊδων, της μηννοραγίας και γενικότερα όλων των εσωτερικών αιμορραγιών. Οι αντισηπτικές ιδιότητες του βοτανου (λόγω περιεκτικότητας σε αζουλίνη και απιγενίνη) είναι επίσης σημαντικές στις περιπτώσεις των αιμορραγιών.
Η Αχιλλαία περιέχει πάρα πολλά δραστικά συστατικά. Πρόκειται για ένα ισχυρό βοτανο και η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με "φειδώ" και για διαστήματα όχι μεγαλύτερα του ενός μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου