Σινάπι για τους ρευματισμούς

Άλλες Ονομασίες
 
 Πικρίδι, Λευκό σινάπι, Αγριοσινάπια, Σινιάβρη, Γλυκοβρούβες & Λαψάνα

Ιδιότητες 
 
Αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος (κατάπλασμα) 
 Θεραπεία των κρυολογημάτων (μπάνιο τοπικό ή γενικό) 
 Νευραλγίες (μπάνιο τοπικό ή γενικό) 
 Ρευματισμοί (μπάνιο τοπικό ή γενικό) 
 Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος (μπάνιο τοπικό ή γενικό) 
 Βελτίωση της λειτουργίας του στομαχιού (μάσημα σπόρων)

Επιπλέον, οι σπόροι από σινάπι χρησιμοποιούνται ευρέως στα τουρσιά ως φυτικό συντηρητικό.

Προέλευση
 
 Ελλάδα. Νομό Ημαθίας (καλλιεργήσιμο)

Σοδειά
 
 Καλοκαίρι 2013

Προετοιμασία
 
Το κατάπλασμα προετοιμάζεται με 50 γρ. από τριμμένους σπόρους σιναπιού, οι οποίοι ανακατεύονται με νερό ελάχιστα ζεστό (25°C-30°C), ώσπου να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι. Το μαλακό ζυμάρι τυλίγεται με μια γάζα και τοποθετείται πάνω στο πονεμένο μέρος, αφήνεται για 15 λεπτά και μετά βγάζεται. Συνιστάται το μέρος που τοποθετείται το έμπλαστρο, να αλείφεται πιο πριν με λίγο λάδι.

Για τα μπάνια παίρνονται 25 γρ. από τριμμένους σπόρους σιναπιού, τοποθετούνται σε μια πάνινη σακούλα, η οποία βουτιέται σε 2 λίτρα νερό ελάχιστα ζεστό (25°C-30°C), το τοπικό μπάνιο διαρκεί μισή ώρα. Για γενικό μπάνιο (όλου του σώματος) δρούμε με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη ποσότητα από τριμμένους σπόρους σιναπιού, ανάλογα με την ποσότητα του νερού.

Ιστορικά Στοιχεία
 
Το λευκό σινάπι προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου, απ΄όπου εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, Σιβηρία, Άπω Ανατολή και Αμερική. Καλλιεργείται κυρίως στη δυτική και στη νότια Ευρώπη και στις βόρειες περιοχές των ΗΠΑ. Εκτός από το λευκό, υπάρχει επίσης και το μαύρο σινάπι, που χρησιμοποιείται επίσης για επιθέματα. Από τους σπόρους του σιναπιού παράγεται η μουστάρδα . Πολύ διαδεδομένο στους αγρούς είναι το άγριο σινάπι με κίτρινα λουλούδια. Το άγριο σινάπι δε χρησιμοποιείται στην ιατρική. Τα φρέσκα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως σαλατικό.

Επιστημονικά τεκμηριωμένες εφαρμογές
 
Η επιτροπή Ε συνιστά την εξωτερική χρήση των σιναπόσπορων στις νόσους της αναπνευστικής οδού, στις χρόνιες εκφυλιστικές αρθροπάθειες και ρευματισμούς των μαλακών μορίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου