Κουρκουμάς ή Κιτρινόριζα, το ισχυρό αντιφλεγμονώδες

Γενικά

Ο Κουρκουμάς (Curcuma longa) είναι ριζοματοειδές, ποώδες, πολυετές φυτό της ίδιας οικογένειας με το τζίντζερ. Είναι εγγενές στην τροπική Νότια Ασία και χρειάζεται θερμοκρασίες μεταξύ 20°C και 30°C και αρκετές ετήσιες βροχοπτώσεις για να ευδοκιμήσει. Χρησιμοποιείται εκτενώς ως συστατικό στη παραγωγή του μείγματος «καρυ» που χαρακτηρίζει τα ινδικά φαγητά. Χρήσιμο τμήμα του φυτού είναι η ρίζα του ολόκληρη ή κομμένη.


 
Ονομασία 
 
Ο όρος Κουρκουμάς προέρχεται από την αραβική λέξη “kurkum”, που σημαίνει “saffron” και αναφέρεται στο χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του ριζώματος. Ο νεότερος όρος turmeric προέρχεται από το “terra merita”, που στα Μεσαιωνικά Λατινικά σήμαινε αξιέπαινη γη (meritorious earth), γεγονός που επίσης αναφέρεται στο χρώμα του αλεσμένου ριζώματος, που μοιάζει με ορυκτή χρωστική. Γι αυτό και σε πολυάριθμες γλώσσες, όπως και στα ελληνικά, το turmeric έχει περάσει ως “κιτρινόριζα”.

Ιδιότητες
 
Στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία ο κουρκουμάς θεωρείται ένα ήπιο φυσικό αντισηπτικό με αντιβακτηριδιακούς παράγοντες, χρήσιμους για την απολύμανση στα κοψίματα και τα εγκαύματα. Οι θεραπευτές το χρησιμοποιούν ως ένα ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες που λειτουργεί όπως τα άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά χωρίς τις παρενέργειες. Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι, ανεβάζει την αποτελεσματικότητά του έως 1000 φορές στον άνθρωπο.

Η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιείται σήμερα στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, του πόνου των αρθριτικών, της δυσμηνόρροιας, καθώς και για την τόνωση του οργανισμού. Εργαστηριακές έρευνες, καθώς και έρευνες σε πειραματόζωα, έχουν αναδείξει την αντιφλεγμονώδη δράση του, η οποία αποδίδεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε κουρκουμίνη. Σήμερα εξακολουθούν να γίνονται μελέτες -κυρίως εργαστηριακές- που αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τις αρθρώσεις και μπορεί να δράσει ως συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 Περιέχει
 
O κουρκουμάς περιέχει ενεργά συστατικά όπως αιθέριο έλαιο, κουρκουμίνη και καμφορά

Χρήση
 
Ως αφέψημα βράζουμε 5γρ. σε ένα ποτήρι νερό και το πίνουμε, λίγο-λίγο όλη την ημέρα. Ως έγχυμα 20 σταγόνες μέσα σε λίγο νερό ή σε χυμό ή σε τσάι πριν από τα γεύματα.

Προσοχή
 
Η συχνή χρήση του προκαλεί ξινίλες στο στομάχι. Η διαρκής χρήση του προκαλεί έλκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου