Βαλεριάνα: Το βότανο του ύπνου

Είναι τρεις το πρωί και είστε πάλι ξύπνιοι. Θα ευχόσασταν να υπήρχε κάτι που θα μπορούσατε να λάβετε με ασφάλεια, ώστε να περιορίσετε την υπερδιέγερση που έχετε. Η βαλεριάνα μπορεί να είναι η λύση...

Τι είναι;

Η βαλεριάνα, γνωστή για τη συμβολή της στον ήρεμο ύπνο, είναι αιωνόβιο φυτό της Β. Αμερικής και Ευρώπης με ροζοειδή πέταλα. Πολλοί βοτανολόγοι πιστεύουν ότι η αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητά της οφείλεται στη συνέργια των συστατικών της (βαλεποτριάτες, βαλεριανικό οξύ, αιθέρια έλαια, κλπ.).


Τι προσφέρει;

Κύριες δράσεις: Η κατασταλτική δράση της βαλεριάνας οφείλεται στην αύξηση που προκαλεί σε έναν συγκεκριμένο νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου, το Γ-αμινοβουτυρικό οξύ. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες ουσίες με παρεμφερή δράση, η βαλεριάνα δεν προκαλεί εθισμό και δεν προκαλεί απευθείας ύπνο, αλλά επιδρά στον εγκέφαλο και το σώμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να επέρχεται ο ύπνος ως φυσική συνέπεια. Επίσης, όταν λαμβάνεται σε συγκεκριμένες δόσεις, δεν κάνει το άτομο να αισθάνεται αδυναμία ή κόπωση το πρωί, όπως κάποια άλλα φάρμακα.

Επιπλέον πλεονεκτήματα: Η βαλεριάνα συμβάλλει στη χαλάρωση του μαλακού μυ της γαστρεντερικής περιοχής, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση διάφορων κυστικών δυσλειτουργιών και εντερικών ενοχλήσεων, οι οποίες συνοδεύονται συχνά από ιδιαίτερα επώδυνους σπασμούς στο έντερο.

Δοσολογία

Για την αϋπνία: 250 – 500mg καθημερινά σε μορφή κάψουλας ή δισκίου πριν τον ύπνο. Ωστόσο, εάν δε διαπιστώσετε βελτίωση, μπορείτε άφοβα να αυξήσετε την ημερήσια δοσολογία μέχρι τα 900mg, αν και είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι δόσεις άνω των 500mg δεν επιφέρουν συνήθως επιπρόσθετο όφελος.

Για το άγχος: 250mg δύο φορές την ημέρα και 250 – 500mg πριν τον ύπνο.

Πώς θα την λάβετε;

Καλό θα ήταν να μη λαμβάνετε οποιαδήποτε ουσία ή βότανο σε συστηματική βάση για να κοιμάστε κάθε βράδυ. Παρά το γεγονός ότι η βαλεριάνα δεν προκαλεί εθισμό, αποφύγετε τη χρήση της για περισσότερες από δύο συνεχόμενες εβδομάδες και μην τη συνδυάζετε ποτέ με συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια. Εάν νιώθετε ψυχολογικά πεσμένοι και επιθυμείτε τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας, μπορείτε να συνδυάσετε τη βαλεριάνα με άλλα βότανα, όπως το χαμομήλι.

Πιθανές παρενέργειες

Μελέτες έχουν δείξει πως η βαλεριάνα δεν έχει επικίνδυνες παρενέργειες, ακόμα και με την κατανάλωση 20πλάσιας ποσότητας από τη μέγιστη συνιστώμενη. Ωστόσο, εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδα, ναυτία, πονοκέφαλο, ίλιγγο και θολή όραση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου