Φασκόμηλο για την εμμηνόπαυση

 Προέλευση - Χαρακτηριστικά

To Φασκομηλο (Salvia fruticosa ή Salvia triloba), είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας Lamiaceae. Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο είναι ενδημικό στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, τα Κανάρια νησιά και τη Βορεια Αφρική. Φτάνει συνήθως σε ύψος τα 50εκ. και ευδοκιμεί ακόμη και σε "άγονα" εδάφη, δείχνοντας μεγάλη αντοχή στη ξηρασία. Χαρακτηριστικά είναι τα "χνουδωτά" αρωματικά του φύλλα και τα "ανοιχτά βιολετί" άνθη του. Το φυτό είναι γνωστό για το υπέροχο αιθεριο ελαιο φασκομηλου που προσφέρει με την απόσταξη του, καθώς και για τη μαγειρική του χρήση.



Ιστορία
 
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές ιδιότητες του εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Την αρχαιότερη γνωστή αναφορά στη χρήση του, αποτελεί η απεικόνιση του σε τοιχογραφία στη Κνωσό (1.400 π.Χ.). Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το φασκόμηλο για την περιποίηση πληγών (φρέσκα φύλλα σε μορφή "κομπρέσας"), την αντιμετώπιση δαγκωμάτων φιδιών, την αύξηση της γυναικείας γονιμότητας και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις. Οι Ρωμαίοι - οι οποίοι μάλιστα συγκέντρωναν το φασκόμηλο με "τελετουργικό τρόπο - το χρησιμοποιούσαν ως διουρητικό, ως τοπικό "αναισθητικό", αλλά και ως "οδοντόπαστα" καθώς θεωρούσαν πως βελτιώνει τη μνήμη και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ονομασία Salvia προέρχεται άλλωστε από το λατινικό salvere που σημαίνει "που σώζει". Την εποχή του Μεσαίωνα το αποκάλεσαν salvatrix (Φασκόμηλο ο σωτήρας) και αποτέλεσε ένα από τα 5 συστατικά του "Four Thieves Vinegar", του φαρμάκου που "έδιωχνε" την πανώλη. Το φασκομηλο και οι θεραπευτικές του ιδιότητες αναφέρθηκαν από το Διοσκουρίδη, τον Gaius Plinius και το Γαληνό. Το παλιό Αγγλικό ρητό "Όποιος δεν θέλει να πεθάνει, να τρώει Φασκομηλο το Μαη" δείχνει την ιστορική σημασία του βοτάνου.

Θεραπευτικές Ιδιότητες
 
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το Φασκομηλο χρησιμοποιείται ως γενικότερο τονωτικό του οργανισμού αλλά και για μία σειρά΄παθήσεων. Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, το φασκομηλο μπορεί να λειτουργήσει ως "δυναμωτικό", λόγω κυρίως του αιθέριου ελαίου που περιέχει, αλλά και ως "τονωτικό", λόγω κυρίως των τανίνων που περιέχει. Θεωρείται πως βοηθάει σε περιπτώσεις ατονίας του στομάχου και των εντέρων (διεγείρει τη πέψη). Ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για τη τόνωση του νευρικού συστήματος και θεωρείται πως μπορεί να έχει θετική επίδραση σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών καθώς και στην μελαγχολία ή την κατάθλιψη. Γενικότερα το φασκόμηλο θεωρείται πως "τονώνει" ολόκληρο τον οργανισμό.

To φασκομηλο θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο στην αντιμετώπιση της έντονης εφίδρωσης, τόσο της έντονης νυχτερινής εφίδρωσης, όσο και εκείνης που εντοπίζεται ΄στα χέρια και την περιοχή της μασχάλης. Για το λόγο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο για την αντιμετώπιση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης. Πολλοί βοτανοθεραπευτές προτείνουν το Φασκομηλο για τη ρύθμιση της περιόδου καθώς θεωρείται πως έχει οιστρογονικές ιδιότητες και θετική επίδραση στη ρύθμιση τόσο της αμμηνόρροιας όσο και της δυσμηνόρροιας. Ως αφέψημα θεωρείται πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, καθώς τα φαινολικά οξέα που περιέχει θεωρούνται αντιβακτηριακά και η θουξόνη ισχυρά αντισηπτική.

Το Φασκομηλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοματική πλύση κατά της ουλίτιδας και ως γαργάρα για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, της λαρυγγίτιδας, της φαρυγγίτιδας και της αμυγδαλίτιδας.

Δοσολογία
 
Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, το Φασκομηλο μπορεί να γίνει αφέψημα αν το αφήσετε σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε περίπου 10-20γρ. αποξηραμένου βοτάνου για 1 λίτρο νερού). Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Φασκομηλου την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα). To Φασκομηλο δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με υπέρταση και δεν πρέπει να καταναλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (1-2 εβδομάδες κάθε φορά). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου