Χαμομήλι, ο πολύτιμος σύμμαχος της ομορφιάς

Ποιος θα περίμενε το πλήθος των ευεργετικών ιδιοτήτων που συνοδεύουν το «ταπεινό» χαμομηλάκι του αγρού! Με τα μικρά άνθη του, τη γλυκιά γεύση του και τη λεπτή μυρωδιά του στέφεται επίτιμος προστάτης της υγείας και... των νεύρων μας!
Πασίγνωστο και αγαπητό ήδη από τα αρχαία χρόνια για τις πάμπολλες θεραπευτικές του ιδιότητες και το πλήθος των ευεργετικών συστατικών του, το χαμομήλι το ευγενές, (Chamaemelum Nobile όπως είναι η επιστημονική του ονομασία), θεωρείται φίλος των μωρών και των ηλικιωμένων αλλά και όσων πάσχουν από ευσυγκινησία, θλίψη, άγχος, υπερένταση, αϋπνία.

Χίλιες και μία χρήσεις!
 
Χρησιμοποιείται για δυσπεψίες, δερματικούς ερεθισμούς, τσιμπήματα εντόμων, νευράκια και πόνους κολικών ή οδοντοφυΐας μωρών και παιδιών.

Καταπολεμά: αναφυλαξία, φαγούρα, δερματικά.

Είναι εφιδρωτικό, αντιπυρετικό, βακτηριοκτόνο, παυσίπονο, ηρεμιστικό και καταπολεμά πονοκεφάλους, ζαλάδες, νευραλγίες. (λόγω των σαλικυλικών που περιέχει και η ασπιρίνη).

Οι αντισηπτικές του ιδιότητες προστατεύουν από προβλήματα του πεπτικού και μολύνσεις του βλεννογόνου.

Κατά τους ερευνητές του Imperial College Λονδίνου, η κατανάλωση χαμομηλιού προκαλεί την εμφάνιση ουσιών (π.χ. γλυκίνη) που καλμάρουν τους μυϊκούς σπασμούς και καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Συστήνεται για: κρυολογήματα, ακμή, κολίτιδα, στομαχικά έλκη. Τις μαλακτικές του ιδιότητες αξιοποιούν οι βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών για τις ευαίσθητες επιδερμίδες και ξηροδερμίες.

Το φρέσκο είναι καλύτερο!
 
Το φρέσκο χαμομήλι ωφελεί περισσότερο, ιδιαίτερα αν το μαζέψετε μόνοι σας από την εξοχή, αποφεύγοντας αυτό που φύεται στις άκρες των δρόμων, που είναι γεμάτο από τις βλαβερές ουσίες των εξατμίσεων. Θα διαπιστώσετε πως έστω κι ένα λουλουδάκι, φρέσκο ή αποξηραμένο στο σπίτι, έχει δυνατότερο άρωμα από ένα σακουλάκι εμπορίου, ξεχασμένο στα ράφια.

Αποξήρανση από... σπίτι
 
Κόβουμε τα ανθάκια από τους βλαστούς, τα στρώνουμε αραιά σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε σε μέρος σκιερό και αεριζόμενο να αποξηρανθούν, ώστε να διατηρήσουν το χρώμα και τη χημική τους σύνθεση (τα γυρίζουμε κάθε 2-3 μέρες). Κατόπιν τα κλείνουμε σε γυάλες μέσα στο ντουλάπι. Διατηρούν πλήρεις ιδιότητες επί ένα χρόνο.

Αντενδείξεις
 
Αν και θεωρείται ασφαλές βότανο, πρέπει να το αποφεύγουν οι έγκυες (είναι εμμηναγωγό), όσοι πάσχουν από άσθμα και όσοι έχουν αλλεργία σε μαργαρίτες ή χρυσάνθεμα. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει εμετό. Καλό είναι να το αποφεύγουν όσοι παίρνουν αντιπηκτικά, βαρβιτουρικά, αντισπασμωδικά, υπνωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά, αντισυλληπτικά, ηρεμιστικά (όπως Βάλιουμ) ή άλλα ηρεμιστικά βότανα. Είναι ασύμβατο με το αλκοόλ.

Ιδέες με... χαμομήλι!
* Για κολικούς εντέρων και τυμπανισμό: έγχυμα χαμομηλιού και μαραθόσπορου.

* Για μεταξένια μαλλιά ξέβγαλμα στο λούσιμο.

* Τέλειο χαρμάνι για στρες, κόπωση, αϋπνία, κακή διάθεση με: χαμομήλι, λυκίσκο, τίλιο, ρολογιά, μαντζουράνα, βάλσαμο.

Απολαυστικό τσάι χαμομηλιού & κρόκου
 
Σε 1 κούπα βραστό νερό μουλιάζουμε 1½ γεμάτη κουταλιά χαμομήλι και 3-4 «κλωστές» κρόκου. Σε 10' σουρώνουμε και... να ένα υπέροχο ρόφημα, με χρυσαφί χρώμα, πικάντικο άρωμα, «γεμάτη» γεύση και μοναδικές... χάρες, αφού στις ιδιότητες του χαμομηλιού προστίθενται και αυτές του κρόκου: τονωτικό καρδιάς και πνευματικής διαύγειας και... εχθρός της χοληστερίνης!

Κρέμα χαμομηλιού


Υλικά:

* 2-3 κουταλιές σούπας νισεστέ (άνθος αραβοσίτου)

* 5-6 κουταλιές ζάχαρη

* 750 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες

* 1 κούπα τσάι χαμομηλιού - κρόκου

* 2 κουταλιές χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση: Διαλύουμε καλά τη ζάχαρη και το νισεστέ στο τσάι. Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα του τσαγιού, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να αρχίσει να πήζει. Μοιράζουμε σε 4 μπολ και, αφού κρυώσει, το βάζουμε στο ψυγείο. Έπειτα από δύο-τρεις ώρες σερβίρουμε, πασπαλισμένο με το φιστίκι.

Δοκιμάστε το!

Φτιάξτε έγχυμα (τσάι): σε καυτό νερό ρίχνουμε 2 κουταλάκια χαμομήλι, το αφήνουμε να μουλιάσει (10-15'), σουρώνουμε και το πίνουμε έως 3 φορές την ημέρα, ανάμεσα στα γεύματα.

Ιδανικό για γαργάρες/μπουκώματα: ειδικά στις περιπτώσεις με πονόλαιμο, άφθες, ερεθισμένα ούλα από μολύνσεις ή εξαγωγή δοντιών.

Τέλειο για εντριβές: Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά σε μικρό σκεύος 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές άνθη χαμομηλιού, τα αφήνουμε να βγάλουν το έλαιό τους, σουρώνουμε με γάζα, κάνουμε ελαφριά εντριβή στην κοιλίτσα των μωρών και... αντίο κολικοί! Επίσης καλμάρει πόνους στομάχου, τυμπανισμού και κολικών παιδιών και ενηλίκων.

Και στο μπάνιο: Ρίξτε 200 γρ. άνθη στην μπανιέρα, για κουρασμένους μυς, εκτεταμένους δερματικούς ερεθισμούς ή για να καλμάρουν οι αιμορροΐδες. Προσθέτοντας 2 κούπες έγχυμα στο βραδινό μπάνιο των ανήσυχων μωρών και παιδιών, τα προετοιμάζετε για ύπνο ελαφρύ.

Κάνει και για πλύσεις: είναι ιδανικό για την ευαίσθητη γυναικεία περιοχή.

Σαν κομπρέσα: Αφήνουμε 1-2 κουταλιές χαμομήλι να μουλιάσει σε ½ κούπα βραστό νερό (για 10'). Το πολτοποιούμε, το βάζουμε πάνω σε γάζα και το τοποθετούμε στο πονεμένο μέρος (μώλωπες, πιασμένους μυς, κράμπες, τσιμπήματα εντόμων).

Και μάσκα antistress: σε ένα μπολ διαλύουμε ένα κουταλάκι μέλι και έναν κρόκο αβγού με 2 κουταλιές χλιαρό έγχυμα χαμομηλιού. Απλώνουμε σε καθαρό πρόσωπο, αφήνουμε για 10', ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό και... ακτινοβολούμε φρεσκάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου