Πασιφλώρα ή Ρολογιά, το φυσικό αγχολυτικό

Ιστορία
Η Πασιφλώρα, ιστορικά, υπήρξε ένα πολύ σημαντικό βότανο για τις φυλές των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής. Οι Cherokee αποκαλούσαν τη Πασιφλώρα ocoee και παρασκεύαζαν από τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα της ένα τσάϊ το οποίο χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της υστερίας και της επιληψίας. Θεωρούσαν ακόμη πως η Πασιφλώρα είχε αναλγητικές ιδιότητες.

Ιδιότητες
Η πασιφλώρα ή ρολόι, γνωστή και ως λουλούδι του πάθους χρησιμοποείται σε πολλές παραδοσιακές ιατρικές για την αντιμετώπιση του άγχους. Φύεται σε όλο τον πλανήτη με εξαίρεση την Αφρικανική ήπειρο. Οι ευρωπαίοι έμποροι έφεραν την πασιφλώρα στην Ευρώπη από την Αμερική, όπου οι ιθαγενείς έφτιαχναν ένα εκχύλισμα από φρέσκα ή αποξηραμένα φύλα για να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και το άγχος.


Στη σύγχρονη φαρμακολογία, έχει χαρακτηριστεί, επισήμως, φαρμακευτικό βότανο στις ΗΠΑ, την Ελβετία και όλη σχεδόν την Ευρώπη. Οι εργαστηριακές έρευνες έχουν αποδώσει την αποτελεσματικότητά της στο άγχος, στην ουσία βενζοφλαβόνη που περιέχει, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και η αγχολυτική δράση κάποιου άλλου, από τα δεκάδες χημικά συστατικά της πασιφλώρας.

Η πασιφλώρα βελτιώνει τον ύπνο, και ως προς τη διάρκεια, αλλά κυρίως ως προς την ποιότητά του. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ξυπνάμε περισσότερο αναζωογονημένοι από τον βραδινό μας ύπνο.

Πλην του άγχους και την αϋπνίας, η πασιφλώρα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από ηρεμιστικά της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών (όπου ανήκουν τα γνωστά σε όλους μας Lexotanil, Xanax, Tavor, Stedon), αλλά και άλλων ναρκωτικών ουσιών.

Γενικά η πασιφλώρα δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, εφ όσον δεν υπερβούμε τη δόση που συνιστάται.

Προσοχή
Η πασιφλώρα δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά του αίματος, καθώς ο συνδυασμός αυτός εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Επίσης, καλό θα ήταν να μην χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά, καθώς υπάρχει η πιθανότητα αυξημένης υπνηλίας ( ουσιαστικά λόγω υπερδοσολόγησης). Το ίδιο έντονη υπνηλία μπορεί να προκληθεί και με τα παλιότερα αντισταμινικά.

Εν κατακλείδι, η πασιφλώρα είναι ένα λογικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας.

Η πασιφλώρα έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και για τη μείωση της πίεσης. Είναι ασφαλές, αλλά σε μεγάλη δόση μπορεί να μειώσει πολύ την πίεση του αίματος.

Επίσης, έχει αντιβηχικές ιδιότητες και έχει δείξει και κάποια αντιασθματική δράση.

Η χημική ουσία benzoflavone, έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

Έγχυμα πασιφλώρας
Μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα έγχυμα, όπου θα ρίξουμε 1/2 κουταλιά πασιφλώρα σε βρασμένο νερό για 5-6΄. Πίνουμε 1-2 ροφήματα την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου