Μέντα για ανανέωση και αναζωογόνηση

Τη συναντάμε παντού, εκτός από τις τροπικές χώρες. Πολυετές φυτό με κοκκινοπόρφυρα κοτσάνια και γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα, μεγαλώνει γρήγορα όταν την ποτίζουμε πολύ και συχνά.

Ανθίζει το καλοκαίρι, με μικρά πορφυρά άνθη, αλλά την κόβουμε το φθινόπωρο. Ξερά φύλλα μέντας μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα όλο το χρόνο αφού πωλείται παντού.

Ιδιότητες
 
Η μέντα έχει αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην καλή λειτουργία του συκωτιού, στην παραγωγή χολής και στην αντιμετώπιση ιώσεων του πεπτικού συστήματος. Συνιστάται επίσης σε περιπτώσεις ναυτίας, διάρροιας, τάσης για εμετό αλλά και σε εντερικούς σπασμούς, κολικούς, νευρόπονους, ρευματισμούς, ρύθμιση εμμήνου ρύσης και πόνων περιόδου.
Το λάδι της όπως και οι κομπρέσες από φρέσκα φύλλα μέντας ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση των νευραλγιών και του πονοκεφάλου.

Στην κουζίνα

Τα αποξηραμένα φύλλα της μέντας δίνουν ένα δροσιστικό τσάι, ενώ τα φρέσκα μπορούν να προστεθούν σε σούπες και σαλάτες. Είναι επίσης ιδανικά για να συνοδέψουμε τυριά και ψάρι ενώ χρησιμοποιούνται σε σάλτσες και λικέρ αλλά και σαν γαρνιτούρα σε παγωτά και επιδόρπια με σοκολάτα.

Μέντα για ομορφιά
 
Η μέντα χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών προσώπου, σώματος και μαλλιών, ενώ παράλληλα είναι ένα από τα πιο δυνατά δροσιστικά αναπνοής. Κυκλοφορεί επίσης και σε αναζωογονητικό λάδι για το μπάνιο που ξεκουράζει και τρέφει το σώμα.

Αντενδείξεις
 
Η μέντα, σε οποιαδήποτε μορφή της, απαγορεύεται στα μωρά και στις γυναίκες που θηλάζουν. Επιπλέον, δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά για περισσότερο από μία εβδομάδα. Αν τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο (αφρόλουτρο κ.λπ.). αποφύγετε τις βαθιές εισπνοές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου