Λεβάντα, καλλυντική και θεραπευτική

Ονομασία

Η ονομασία της λεβάντας προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare που σημαίνει πλένω, διότι ότι οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν άνθη λεβάντας για τον αρωματισμό του νερού των λουτρών τους.

 Χρήση
 Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία και γενικότερα στην παραγωγή καλλυντικών.

Θεραπευτικές Ιδιότητες
 
Λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων της επισπεύδει την επούλωση τραυμάτων, ενώ σε μεγάλες δόσεις δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό, οπότε την χρησιμοποιούνε για τη θεραπεία διαφόρων νευρασθενειών.

 Αλλες χρήσεις
 
Οι ανθοφόροι βλαστοί μαζεύονται και χρησιμοποιούνται ως αρωματικό στις ντουλάπες, τα συρτάρια και γενικά σε χώρους που θέλουμε να έχουμε ωραίες μυρωδιές. Επίσης επειδή έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες χρησιμοποιείται ως αντισκωρικό, ακόμα και ως εντομοαπωθητικό.

Θεωρείται από τα κορυφαία αιθέρια έλαια και αναμφίβολα από τα πιο ακίνδυνα.

 Συγκομιδή
 
Σε όλα τα είδη λεβάντας χρησιμοποιείται μόνο το άνθος της. Καταλληλότερη εποχή συγκομιδής θεωρείται το στάδιο της τελικής ανάπτυξης του ανθοφόρου στελέχους και έναρξης της ανθοφορίας.

Γνωρίζετε ότι μια δυό σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στο μαξιλάρι μας, μας προσφέρουν καλύτερο ύπνο ή ότι μια δυό σταγόνες στο κολάρο του κατοικίδιου ζώου μας το προφυλάσσουν από τα παράσιτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου