Κόλιανδρος για το άγχος και την αϋπνία

Περιγραφή
 
Ο κόλιανδρος (Coriandrum sativum), είναι φυτό της οικογένειας του μαϊντανού, ενδημικό της ανατολικής περιοχής της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης. Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη «κοριός», λόγω της δυσάρεστης οσμής του καρπού του. Χρονολογείται στο 5.000 π.Χ., όπου υπάρχουν ενδείξεις για τη χρήση του από τους αρχαίους Αιγυπτίους.

Ο κόλιανδρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τον ξηρό καρπό του (που αποκαλείται σπόρος κολιάνδρου), όσο και για τα φρέσκα πράσινα φύλλα του. Το βότανο παράγεται σήμερα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, την Ινδία, τον Καναδά και το Μεξικό, κυρίως για την παραγωγή σπόρων κόλιανδρου. Δύο κύριες ποικιλίες υπάρχουν, σύμφωνα με το μέγεθος του καρπού: η ποικιλία vulgare ή macrocarpum, με διάμετρο καρπού 3-5 χιλιοστά, και η ποικιλία oriental ή microcarpum, με διάμετρο καρπού 1,5 έως 3 χιλιοστά. Η ποικιλία macrocarpum συνήθως καλλιεργείται για τα νωπά φύλλα της και τους καρπούς της, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λάδι που χρησιμοποιούνται κυρίως για σκοπούς αλέσματος και ανάμειξης. Η ποικιλία microcarpum επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πτητικό έλαιο, γύρω στα 0,4 με 1,8%, και ως εκ τούτου εκτιμάται ιδιαίτερα για την εξαγωγή του αιθέριου ελαίου.

Στην Κύπρο η ποικιλία macrocarpum καλλιεργείται κυρίως για την αγορά του φρέσκου κόλιανδρου και χρησιμοποιείται ευρέως ως ένα σημαντικό συστατικό σε τοπικό φρέσκες σαλάτες. Ο σπόρος έχει ένα υπόλευκο χρώμα και χρησιμοποιείται κυρίως για σκοπούς αλέσματος.

Χρήση
 
Φρέσκα φύλλα – Ο κόλιανδρος χρησιμοποιείται κυρίως σε κουζίνες της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου, της Νότιας Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Κίνας, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα φύλλα έχουν μια πολύ διαφορετική γεύση από τους σπόρους, είναι παρόμοια με το μαϊντανό, αλλά πιο ζουμερά και με αίσθηση εσπεριδοειδών. Τα φρέσκα φύλλα του αποτελούν βασικό συστατικό σε πολλά φαγητά στο Βιετνάμ, στις Ασιατικές μαρμελάδες και σε Μεξικανικές σάλτσες και γουακαμόλε. Τα ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου επίσης, χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα σε μαγειρευτά πιάτα, όπως κάρι, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ψήνονται αρκετά καθώς η θερμότητα καταστρέφει τη λεπτή γεύση τους. Ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου είναι ένα εξαιρετικό συστατικό και σε φρέσκες σαλάτες με ντομάτα, αγγούρι και κρεμμύδι. Ο φρέσκος κόλιαντρος είναι προτιμότερο να αποθηκεύεται στο ψυγείο σε αεροστεγείς σακούλες, αλλά δε διατηρείται για πολύ καθώς τα φύλλα στεγνώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και χάνουν μεγάλο μέρος του αρώματος τους.



Αποξηραμένοι σπόροι κορίανδρου – Οι αποξηραμένοι καρποί είναι γνωστοί σαν σπόροι κόλιανδρου ή απλά σαν κόλιανδρος. Έχουν άρωμα κύτρου όταν συνθλίβονται, λόγω της παρουσίας τερπενοειδών συστατικών. Οι σπόροι κόλίανδρου μπορούν επίσης να χαρακτηριστούν καφτεροί, πικάντικοι και με γεύση πορτοκαλιού. Η συνηθέστερη χρήση των σπόρων είναι ως βασικό συστατικό στη σκόνη κάρι και ως αρωματικό συστατικό στα καπνιστά κρέατα και στα λουκάνικα. Ο κόλιανδρος αποτελεί χαρακτηριστικό της αραβικής και ινδικής κουζίνας, αλλά χρησιμοποιείται επίσης και σε ορισμένες βελγικές μπύρες και σε πολλά αρωματικά πιάτα. Στην κυπριακή γαστρονομία, οι σπόροι κόλιανδρου έχουν μια αδιαμφισβήτητη χρήση ως γαρνιτούρα στις πράσινες, τσακιστές ελιές.

Θεραπευτική Αξία

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο κόλιανδρος έχει αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα φρέσκα φύλλα έχουν χρησιμοποιηθεί στην κλασσική ιατρική για την καταπολέμηση του άγχους και συγκεκριμένα στην ιρανική ιατρική για την αϋπνία.

Παραγωγή και συσκευασία

Φρέσκος κόλιανδρος: Στην Κύπρο, η συγκομιδή των φρέσκων προϊόντων ξεκινά από νωρίς το φθινόπωρο μέχρι το Μάρτιο και η κύρια εμπορική περίοδος συγκομιδής διαρκεί από το Νοέμβριο μέχρι τις αρχές Μαΐου. Για τους σπόρους που σπέρνονται την άνοιξη, η εποχή της συγκομιδής ξεκινά νωρίς τον Ιούλιο. Ο φρέσκος κόλιαντρος συνήθως συλλέγεται σε δέσμες των 180-220 γραμμαρίων, οι οποίες πλένονται και προψύχονται πριν από τη συσκευασία. Η παραγωγή συσκευαζεται, είτε χύμα σε κιβώτια είτε σε σακούλες, εκτός αν ζητηθεί διαφορετική συσκευασία από τον πελάτη και αποστέλλονται στις αγορές που προορίζονται συνήθως μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή.

Σπόροι Κορίανδρου: Η εταιρεία μας προμηθεύεται σπόρο κόλιανδρου, ποικιλίας microcarpum, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε συσκευασίες των 25 κιλών. Η συγκομιδή ξεκινά συνήθως στις αρχές Ιουλίου και οι παραδόσεις φορτίων συνεχίζουν κατά τη διάρκεια του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου