Καγιέν για γεύση και θεραπεία

Ορισμός
 
Το πιπέρι καγιέν είναι πιπέρι σκόνη από τσίλι πιπεριές. Το πιπέρι καγιέν προέρχεται από τον ώριμο καρπό του φυτού. Μοιάζει πολύ με το πιπέρι τσίλι, με τη μόνη διαφορά ότι το πιπέρι τσίλι έχει λιγότερο λεία υφή και πολλές φορές εμπεριέχει και άλλα μπαχαρικά, όπως κύμινο ή σκόρδο.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
 
Καρποί.

Χρώμα
 
Χρώμα που ποικίλει από κόκκινο έως καφεκόκκινο.

Ιστορία
 
Καταναλώνεται από τους Ιθαγενείς της Αμερικής ήδη από το 700 πΧ. Οι πιπεριές τσίλι από τις οποίες προέρχεται το πιπέρι καγιέν ήταν απαραίτητο συστατικό ενός μείγματος που έφτιαχναν οι Αζτέκοι, το οποίο εμπεριείχε και σοκολάτα. Την περίοδο των μεγάλων ανακαλύψεων, το πιπέρι καγιέν εισάγεται στην Ευρώπη από το Χριστόφορο Κολόμβο με το όνομα «πιπέρι της Γουιάνα», ή «πιπέρι Καγιέν» από το όνομα ενός λιμανιού στη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στη Γαλλική Γουιάνα που λέγεται Καγιέν. Το 18ο αιώνα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων νοσημάτων, όπως αρθρίτιδες, ρευματισμοί κλπ και το 1943 αναγνωρίζεται επίσημα από Αμερικανούς επιστήμονες ως πανίσχυρο διεγερτικό που προκαλεί κάψιμο στο στομάχι και σε ολόκληρο το σώμα.

Προέλευση
 
Κεντρική Αμερική (Μεξικό), ΗΠΑ, Ασία (Ινδία, Ιαπωνία), Ανατολική Αφρική.

Γεύση
 
Καυτή, φλογερή.

Χρήσεις
 
Ταιριάζει σε θαλασσινά, κρέατα, ζυμαρικά, όσπρια, σαλάτες και πιάτα με τυρί ή αυγό, ειδικά σε ομελέτες με τυρί. Ιδανικό για σπιτικά burgers, καυτά dips και Μεξικάνικες σος, tacos, burritos και fajitas.

Συνδυασμοί
 
Για ένα ακόμα πιο καυτό και πικάντικο αποτέλεσμα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μαζί με πάπρικα και πιπέρι. Ακόμα, συνδυάζεται άρτια με μπαχάρι, κάρδαμο, γαρίφαλο, κόλιανδρο (φύλλα και σπόρους), κύμινο, τριγωνέλλα (φύλλα και σπόρους), τζίντζερ, σινάπι, αστεροειδή γλυκάνισο, κουρκουμά και δάφνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου