Η Πασιφλώρα ή Ρολογιά και οι εξαιρετικές ιδιότητές της

Προέλευση

Η Πασιφλωρα ή Ρολογιά (Passiflora incarnata) είναι ένα αναρριχητικό φυτό ενδημικό σε πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη (εκτός της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ανταρκτικής). Σήμερα τη βρίσκουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου - στην Ευρώπη την έφεραν από την Αμερική οι άποικοι. Η οικογένεια Passifloraceae περιλαμβάνει πάνω από 500 είδη φυτών. Πολλά είδη Πασιφλώρας καλλιεργούνται εντατικά, λόγω των υπέροχων ανθών τους.



Ιστορία
 
 Η Πασιφλωρα υπήρξε ένα πολύ σημαντικό βότανο για τις φυλές των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής. Οι Cherokee αποκαλούσαν τη Πασιφλώρα ocoee και παρασκεύαζαν από τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα της ένα τσαϊ το οποίο χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της υστερίας και της επιληψίας. Θεωρούσαν ακόμη πως η Πασιφλώρα είχε αναλγητικές ιδιότητες. Οι πρώτοι Ισπανοί άποικοι στις Η.Π.Α. παρατήρησαν γρήγορα τη Πασιφλώρα και τη χρήση της. Το φυτό καταγράφηκε επίσημα το 1745 από τον Carl von Linné και από το 1800 άρχισε να γίνεται δημοφιλές στην Ευρώπη.

Θεραπευτικές ιδιότητες
 
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Πασιφλώρα θεωρείται πως είναι ένα βοτανο με ήπια, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική, ηρεμιστική δράση. Θεωρείται πως επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα αντιμετωπίζοντας διαταραχές όπως είναι το άγχος, η μελαγχολία, η υπερένταση και η υπερβολική νευρικότητα. Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, η κατανάλωση της Πασιφλορας δεν οδηγεί σε εθισμό. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι "ηρεμιστικές" ιδιότητες της Πασιφλωρας έχουν επίδραση και στους μύες (μυοχαλαρωτική ιδιότητα), ενώ σε πολλά συγγράματα αναφέρεται πως η κατανάλωση Πασιφλωρας ενδέχεται να μειώνει τη πίεση. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης (λ.χ. Γερμανία και Ιταλία) το βότανο χρησιμοποιείται για τη χαλάρωση "υπερκινητικών" παιδιών.

Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, η Πασιφλωρα μπορεί να γίνει αφέψημα αν βραστεί για 10-15 λεπτά σε νερό (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε 2-5γρ. βοτάνου ανά "κούπα" ροφήματος). Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Πασιφλωρας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου