Η Εχινάκεια και οι πολύτιμες ιδιότητές της

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
 
Η Εχινακεια (Echinacea purpurea) είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στην Βόρειο Αμερική. Τα χαρακτηριστικά μωβ άνθη του φυτού εμφανίζονται προς τα τέλη Μαΐου. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.
Οι ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν εχινάκεια πολλούς αιώνες πριν το ανακαλύψουν οι Eυρωπαίοι, για να θεραπεύουν πολλά προβλήματα, από μολύνσεις μέχρι δαγκώματα φιδιών. Από τον 19ο αιώνα η χρήση του φυτού διαδίδεται στην Ευρώπη και αρχίζει η καταγραφή της δράσης του. Το 1938, Γερμανοί επιστήμονες , ασχολήθηκαν σοβαρά, με την εχινάκεια και δημοσίευσαν τις πρώτες μελέτες.
 
ΧΡΗΣΗ

Η χρήση της Εχινάκειας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα πλαίσια της σύγχρονης βοτανοθεραπειας. Η Εχινακεια χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές κυρίως για την τόνωση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από κλινικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, φαίνεται πως η χρήση της Εχινακειας έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι η κύρια "άμυνα" του οργανισμού έναντι παθογόνων σωματιδίων που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα. Αν και η ευεργετική δράση της Εχινακειας οφείλεται σε συνδυασμό συστατικών που περιέχει το φυτό, τελευταία στοιχεία δείχνουν πως οι πολυσακχαρίδες είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πολυσακχαρίδες παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση στα εναέρια τμήματα του φυτού και όχι στη ρίζα που "παραδοσιακά" χρησιμοποιείται σε διάφορα σκευάσματα. Στη Γερμανία μόνο τα εναέρια τμήματα της Echinacea purpurea (όχι της Echinacea angustifolia και της Echinacea pallida) εγκρίνονται για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων. 
 
ΣΥΣΤΑΣΗ

Πέρα των άλλων, η Εχινακεια περιέχει αιθέριο έλαιο, γλυκοζίδια, αντιβακτηριδιακές πολυακετυλίνες, ρητίνες, ινουλίνη, λακτόνες και αλκαμίδες. 
 
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Η Εχινακεια δεν πρέπει να καταναλώνεται προληπτικά όπως προτείνεται από πολλούς ειδικούς. Η συνεχής κατανάλωση της (λ.χ. ολόκληρο το χειμώνα) μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η συνεχής διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος τελικά το εξαντλεί και το αποδυναμώνει. H Εχινακεια προτείνεται από τους θεραπευτές να καταναλώνεται από τη στιγμή που εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (λ.χ. κρυολογήματος ή γρίπης) και μέχρι και 48 ώρες μετά τη πλήρη υποχώρηση τους.
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ

Προετοιμάστε ένα ρόφημα χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του αποξηραμένου βοτανου (2,0gr) σε μία κούπα βρασμένου νερού (3 φορές την ημέρα μεταξύ των γευμάτων).
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου