Ευκάλυπτος, το " δένδρο της ζωής"

Ο ευκάλυπτος (Eucalyptus Globulus Labill) είναι το υψηλότερο φυλλοβόλο δέντρο στη Γη. Η πατρίδα του είναι η Αυστραλία αλλά σήμερα είναι διαδεδομένο σ’ όλη την Αφρική, στη Κίνα, στην Ινδία, στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Στους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αυστραλίας οφείλουμε την ανακάλυψη των θεραπευτικών ιδιοτήτων του ευκαλύπτου. Οι ίδιοι έβαλαν φύλλα ευκαλύπτου σε ανοιχτές πληγές για να εμποδίσουν την ανάπτυξη λοιμώξεων και να επιταχύνουν την διαδικασία ανάρρωσης. Το έλαιο ευκαλύπτου έχει αποδειχτεί ως άριστο μέσο έναντι επιδημιών ελονοσίας. Ίσως αυτή είναι η αιτία να λένε τον ευκάλυπτο «το δέντρο της ζωής».

 ΣΥΣΤΑΣΗ
 
Τη δεκαετία του ‘60 του περασμένου αιώνα αρχίζουν οι πιο σοβαρές έρευνες για τη σύσταση και τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Γερμανοί επιστήμονες διαπιστώνουν ότι τα φύλλα του περιέχουν 1,5 – 3% αιθέριο έλαιο με κύριο συστατικό 1,8 – κινεόλη (ευκαλυπτόλη) – έως 80%. 
Τα άλλα πολύτυμα συστατικά του είναι η πινίνη, το καμφένιο, η τερπινεόλη και μικρή ποσότητα αλδεϋδών. Στα φύλλα υπάρχουν τανίνες.
 
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
 
 Η σύγχρονη φαρμακευτική βιομηχανία εκτιμά πολύ τη μεγάλη αντισηπτική, αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση του ελαίου από ευκάλυπτο. Γι’ αυτό είναι προτιμώμενο ενεργό συστατικό φαρμάκων κατά της βρογχίτιδας, του άσθματος, του συναχιού, της ιγμορίτιδας (ξεμπλοκάρει τη μύτη, ανακουφίζει την αναπνοή), της στηθάγχης, του βήχα (ανακουφίζει τον πόνο και έχει αποχρεμπτική δράση) καθώς και των προϊόντων στοματικής υγιεινής (εξουδετερώνει τα βακτήρια, φρεσκάρει την ανάσα). Το έλαιο από ευκάλυπτο μπαίνει στη σύσταση των λοσιόν για μασάζ σε περιπτώσεις άρθρωσης, ρευματισμού, πόνου στους μύες. Μειώνει τους πόνους και τις φλεγμονές, χαλαρώνει τη δυσκαμψία των μυών, τονώνει και φρεσκάρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου