Δενδρολίβανο για τον πόνο

Ή αλλιώς τα φύλλα Λιβανώτιδος. Ανήκει στην οικογένεια φυτών Lamiaceae ενώ η βοτανική του ονομασία είναι Rosmarinus officinalis L. Σαν φυσικά συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται το αιθέριο έλαιο του και τα αποξηραμένα φύλλα του, για εξωτερική χρήση σαν παρασκευάσματα ή αφεψήματα ή ακόμα και στο καθημερινό λουτρό.

Τα δραστικά συστατικά του δενδρολίβανου είναι : φλαβονοειδή (διοσμετίνη, διοσμίνη), φαινόλες (καφεϊκό οξύ, χλωρογενικό οξύ), ενώ το αιθέριο έλαιο του έχει σαν κύρια συστατικά: τερπενικούς υδρογονάνθρακες (α- και β- πινένιο, καμφένιο, καμφορά σε περιεκτικότητα από 20-50%).

Ιδιότητες: το δενδρολίβανο παρουσιάζει σπασμολυτικές, κατευναστικές, αντιφλεγμονώδεις, αντί-ηπατοτοξικές, διουρητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν παυσίπονο.

Χρήσεις: Τα φύλλα και το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου που χρησιμοποιούνται σαν φυσικά συμπληρώματα διατροφής, ενδείκνυνται για τον πονοκέφαλο και την ημικρανία, ανακουφίζουν από την δυσπεψία, τις μυαλγίες, την ισχιαλγία και τις νευραλγίες.

Δοσολογία συνιστώμενη ημερησίως :
Υγρό εκχύλισμα: 2-4 ml (διάλυμα 1:1 σε 45% αλκοόλη), 3 φορές την ημέρα.

Αφέψημα: 2-4 γραμμάρια αποξηραμένων φύλλων, 3 φορές την ημέρα.

Εξωτερική χρήση: 50 γραμμάρια ξερό ή νωπό δενδρολίβανο για ένα λουτρό.

Αντενδείξεις:
 
Λαμβανόμενο από το στόμα το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει επιληπτικούς σπασμούς, λόγω της περιεκτικότητας του σε καμφορά.
Σκευάσματα τοπικής εφαρμογής με δενδρολίβανο πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή από άτομα που παρουσιάζουν υπερευαισθησίες στα συστατικά του.
Δεν πρέπει να καταναλώνεται από εγκύους, γιατί το φυτό αναφέρεται και ως εκτρωτικό και εμμηναγωγό.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από επιληπτικούς ασθενείς σε μεγάλες ποσότητες.
Το αιθέριο έλαιο του μπορεί να προκαλέσει ερύθημα ή δερματίτιδες σε ευαίσθητες επιδερμίδες.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει και φωτοευαισθησία.

 
Μπορείτε να το φυτέψετε σε γλαστράκια στο σπίτι σας και να το χρησιμοποιείται όταν το θελήσετε. Αναπτύσσεται εύκολα και αποξεραίνεται γρήγορα στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε το επίσης στα φαγητά και τα μαγειρέματα σας, για να προσδώσει γεύση και άρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου