Η Γλυκόριζα και οι πολύτιμες ιδιότητές της

Περιγραφή: Θάμνος ύψους 50-100 εκ., με ρίζες που φτάνουν τα 1-2 μέτρα, κυλινδρικές, διακλαδισμένες και σαρκώδεις. Οι βλαστοί του φυτού είναι όρθιοι, ραβδωτοί, ισχυροί και χνουδωτοί, τα φύλλα είναι πτεροειδή, τα άνθη του φυτού έχουν συνήθως χρώμα κυανό και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού. Τη γλυκόριζα την συναντούμε σε μεγάλες αποικίες σε χαμηλό υψόμετρο και σε εδάφη χέρσα και ακαλλιέργητα. Βότανο γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην κινέζικη ιατρική την χρησιμοποιούν εδώ και 3000 χρόνια.


Η γλυκόριζα έχει χαρακτηριστική γλυκιά γεύση που οφείλεται σε μία γλυκαντική ουσία, τη γλυκοριζίνη. Αυτή η ουσία είναι 50 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Χάρη σ' αυτό χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ζαχαρωτών γλυκόριζας που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες. Στη Συρία, την καταναλώνουν ως ποτό, ενώ στην Ιταλία την παίρνουν απευθείας από το έδαφος και αφού την καθαρίσουν, την μασούν για μια πιο καθαρή αναπνοή. Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται ακόμα στην καπνοβιομηχανία δίνοντας πλούσια αρωματική γεύση σε διάφορα προϊόντα καπνού.

Χρήσιμα μέρη: Η ρίζα την οποία μαζεύουμε φθινόπωρο από φυτά 3 ετών και άνω.

Προσοχή: Η ρίζα ωμή είναι τοξική, πρέπει να την ξεράνουμε στον ήλιο ή σε φούρνο για να χάσει την τοξικότητά της.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, αντιφλεγμονώδες, επενεργεί στα επινεφρίδια, είναι αντισπασμωδικό και ήπιο υπακτικό. Το βότανο είναι ωφέλιμο σε προβλήματα σπλήνας, γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους, κολικούς και πρωτοπαθή αδρενοκορτικοειδική ανεπάρκεια. Έχει θετική δράση σε βρογχική καταρροή, βρογχίτιδα, πνευμονία και βήχα. Επίσης, επενεργεί θετικά σε προβλήματα στρες. Σε προβλήματα αρθρίτιδας όπου λαμβάνονται κορτικοειδή σκευάσματα, βοηθά για την καλύτερη λειτουργία των επινεφριδίων. Είναι διουρητική και συστήνεται κατά του διαβήτη και της χοληστερίνης.

Χρήση: Παρασκευάζεται ως αφέψημα( Ρίχνουμε μισό έως ένα κουταλάκι του τσαγιού από τη ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά ). Ωστόσο, δεν πρέπει να παίρνεται από υπερτασικά άτομα.
Συνδυασμοί: Με τη γλυκόριζα συνδυάζονται ιδανικά το μπαχάρι, το κάρδαμο, η κανέλα, το γαρίφαλο, οι σπόροι του κόλιανδρου και του μάραθου, το τζίντζερ, το πιπέρι, ο αστεροειδής γλυκάνισος και το πιπέρι Σετσουάν.

βιότοπος: 
αγρός
 
συνίσταται για: 
 
Άγχος, Αποχρεμπτικό, βήχα, πονός στομάχου
 
χρησιμοποιούμενα μέρη: 
 
ρίζες
 
χρήσεις/σκευάσματα: 
 
αφέψημα
 
εποχή συλλογής: 
 
Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου