Η Βατομουριά και οι θεραπευτικές ιδιότητές της

Η βατομουριά είναι θάμνος ακανθώδης, που κάνει κόκκινους καρπούς, σχεδόν μαύρους, με γλυκόξινη γεύση. Τα άνθη της είναι μικρά ροζ ή άσπρα συνήθως. Βλαστάνει σε αγριά κατάσταση κοντά στους φράκτες, πλάι σε ρυάκια, στις χαράδρες και μέσα στα δάση.

Τα βατόμουρα χρησιμοποιούνται πολύ στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκών, παγωτών, γίνονται μαρμελάδες και ζελέδες αλλά ακόμα και στη φαρμακοποιία για την παρασκευή σιροπιών (ιδίως στα σιρόπια των παιδιών για τον βήχα )
Τα πιο χρήσιμα μέρη της βατομουριάς είναι τα καλά βλαστάρια, οι καρποί, τα φύλλα, τα λουλούδια και οι ρίζες. Τα βλαστάρια, τα φύλλα και οι ρίζες, συλλέγονται την άνοιξη ενώ οι καρποί όταν ωριμάσουν. Από τους καρπούς παράγεται, με απόσταξη, κρασί και ξύδι.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα Φύλλα της Βατομουριάς: Είναι στυπτικά και καταπολεμούν την αναιμία, καθώς και τη διάρραια και δυσεντερία. Επίσης, πιστεύεται ότι διευκολύνουν τον τοκετό. Είναι καρδιοτονωτικά και διουρητικά, ρυθμίζουν τη λειτουργία των αδένων και συντελούν στη διατήρηση κανονικού βάρους του σώματος.


Τα Μπουμπούκια και τα Τρυφερά Κλαδιά: Γίνονται παρασκευασματα στυπτκά που είναι ταυτόχρονα και τονωτικά. Χρησιμοποιούνται για γαργάρες (μαζί με λίγο μέλι) ή σαν αφέψημα, σε περιπτώσεις πονόλαιμου, πονόδοντου, άφθων, στοματίτιδας, ουλίτιδας, ξυνίλων, διαρροιών, πόνως της περιόδου και αιμορρόιδων.


Οι καρποί της βατομουριάς: Είναι δροστικοί, στυ
πτικοί και ευστόμαχοι, καταπραΰνουν τους πόνους και καταπολεμούν την διάρροια.


Η Ρίζα της Βατομουριάς: Χρησιμοποιείται σαν φάρμακο υποτασιτικό, καταπολεμά τον διαβήτη και καταπραΰνει τους ρευματοαρθριτικούς πόνους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου