Γαρίφαλο το ευωδιαστό


Θεραπευτικές ιδιότητες

Είναι αντισηπτικό (βοηθά σε λοιμώξεις), αντισπασμωδικό (ανακουφίζει από αέρια και τυμπανισμό) και διεγείρει την πνευματική λειτουργία. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής, των ελκών του δέρματος, των ερπήτων και στο κριθαράκι.


Το γαρίφαλο ή μοσχοκάρφι είναι το μπουμπούκι ενός τροπικού φυτού, το οποίο συλλέγεται πριν ανοίξει τελείως. Το άρωμα και η γεύση του είναι έντονα, γι' αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Τριμμένο αρωματίζει ζύμες, κρέμες, μπισκότα κ.α. Διατηρείται σωστά σε δροσιά και σκοτάδι.


Συνήθως το συναντάμε σε ανατολίτικα φαγητά και γλυκά. Είναι προτιμότερο να αφαιρείται από το φαγητό πριν σερβιριστεί ή να χρησιμοποιείται σε σκόνη.

Με τι ταιριάζει
 
Μπαίνει σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια, στα καπνιστά και στο ζαμπόν, αλλά και στα μαγειρευτά, όπως στο χοιρινό, στις σάλτσες με ντομάτα, ακόμα και στις σούπες. Ταιριάζει με το κυνήγι, ενώ αρκετά συχνά το βλέπουμε καρφωμένο σε κρεμμύδια, για να δώσει άρωμα και γεύση σε ζωμούς. Χρησιμοποιείται επίσης για να αρωματίσει το ρύζι και το τσάι.
Συνδυάζεται με κανέλα, κύμινο, κόλιαντρο και μοσχοκάρυδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου