Δάφνη: Άρωμα και Θεραπεία

Η δάφνη δεν αρωματίζει μόνο τις πατροπαράδοτες φακές αλλά διαθέτει και σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Της Κατερίνας Παπαγεωργίου 

H δάφνη φυτεύεται σε κήπο αλλά και σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι συχνό πότισμα, ενώ τα αποξηραμένα φύλλα της μπορείτε να τα φυλάξετε για πολύ καιρό σε βάζο που κλείνει καλά σε σκιερό μέρος για να μην χάσουν το χρώμα τους. 


Χαλαρωτική και ευεργετική 
Το αφέψημα της δάφνης, που μπορείτε να φτιάξετε βράζοντας σε ένα φλιτζάνι νερό 2-3 φυλλαράκια για δέκα λεπτά, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αϋπνίας και της έντασης. Το ίδιο αφέψημα θεωρείται χρήσιμο και σε περιπτώσεις δυσπεψίας και ανορεξίας, ενώ συγχρόνως τα φύλλα της δάφνης πιστεύεται ότι διαθέτουν στυπτικές, αντιδιαρροϊκές και διουρητικές ιδιότητες. Για τον πονόλαιμο αλλά και τις στοματικές μολύνσεις μπορούμε επίσης να κάνουμε γαργάρες με το παραπάνω αφέψημα, ενώ τα επιθέματα με κομπρέσες με νερό όπου έχουμε βράσει δέκα φύλλα δάφνης ενδέχεται να καταπραΰνουν και τα αποστήματα. Παράλληλα το αιθέριο έλαιο της δάφνης θεωρείται ότι καταπολεμά την αεροφαγία αλλά και τους πόνους που οφείλονται σε ρευματισμούς και αρθριτικά. 

Μοναδική γεύση 
Τα φύλλα της δάφνης είναι τόσο αρωματικά που οι βεδουίνοι τα χρησιμοποιούν ακόμα και στον καφέ τους, ενώ στη χώρα μας χρησιμοποιούνται συχνά σε σούπες και σάλτσες. Όμως το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιό της αρωματίζουν και βερμούτ, παγωτά, γλυκά, ζαχαρωτά αλλά και τσίχλες, προϊόντα αρτοποιίας και ζυμαρικά. 

Για υπέροχα μαλλιά 
Αν τα μαλλιά σας πέφτουν ή είναι θαμπά, ξεβγάλτε τα μετά το λούσιμο με νερό στο οποίο έχετε βράσει φύλλα δάφνης. Για να σκουρύνετε το χρώμα τους σε περίπτωση που έχουν αρχίσει να ασπρίζουν, βράστε 150 γρ. φρέσκα δαφνόφυλλα, αφήστε το μείγμα να κρυώσει και λουστείτε για 15 μέρες. 

Μέτρα προφύλαξης 
Αποφύγετε τις επαλείψεις με σκέτο δαφνόλαδο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και κοκκινίλες στο δέρμα. Επίσης, μην πίνετε ποτέ δαφνόλαδο γιατί υπάρχει περίπτωση να σας προκαλέσει ναυτία και έντονη τάση για εμετό, αλλά και εγκαύματα στο γαστρικό βλεννογόνο και κολικούς. 

Tip 
Προσθέστε τη δάφνη στο τέλος του μαγειρέματος, διαφορετικά μπορεί να αφήσει μια πικρή γεύση στο φαγητό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου